sobota 14. februára 2015

Šálka kávy pre Vašu záhradu - 5 spôsobov využitia kávy v záhrade

Skončí pomletá káva po Vašej obľúbenej šálky kávy v koši ? Nabudúce by určite nemala. Káva sa môže stať Vaším dobrým priateľom v záhrade. Pomôže Vám pestovať rastliny, ktoré sú zdravé a silné. 5 spôsobov, ako využiť  kávové usadeniny  vo vašej záhrade.


1. Farma s červíkmi

Prečo by ste chceli farmu s červíkmi? Červíky Vám prevzdušnia Vašu záhradku, takže menej práce pre Vás. Do vedra dajte trochu pôdy, kávovú usadeninu a niekoľko červíkov. Červíkom sa tam bude páčiť. Potom už len pridajte zmes okolo Vašich rastlín a červy sa postarajú o zvyšok.

2. Čerpadlo pre kompost

Kávová usdenina je plná dusíka. Tento dusík je to, čo Váš kompost  potrebuje k svojej kráse. Po dopití kávy, usadeniny jednoducho vysypte na kompost a trochu ho rozrušte.

3. Pošlite škodcov na prechádzku

Pomletú kávu môžete vysypať okolo záhonu s kvetmi a domáce zvieratká nebudú mať záujem priblížiť sa k nemu. Ulitníky a ďalší škodlivý hmyz  nebude chcieť prejsť cez kyslú zmes a otočí sa smerom ku susedom.

4. Vytvorte si vlastné hnojivo

Môžete použiť  ½ šálky kávovej usadeniny na 4,5 l vody. Nechajte zmes 24 hodín odstáť. Potom zmes môžete naliať priamo ku rastlinkám.

5. Pomôže zahnať hubu

Káva môže pomôcť zahnať rôzne druhy húb, ktoré môžu rásť na Vašej rastline. Ak chcete získať jej pomoc, všetko čo potrebujete urobiť, je posypať kávu priamo na pôdu.

1 komentár:

  1. Super, veľmi by som sa chcela poďakovať za užitočný článok - kávy sa totiž v našej domácnosti spotrebuje každým dňom naozaj veľké množstvo a bola by škoda ju vyhadzovať len tak do koša :-) Navyše sme s priateľom na kávu gurmáni, často si nejaký kvalitný výber darujeme k narodeninám a ja k tomu dostanem napríklad ešte nejaké pekné spodné prádlo :-)

    OdpovedaťOdstrániť