pondelok 23. februára 2015

Paradajky dolu hlavou



Potrebujete:
  • 1-2 sadenice malých odrôd paradajok 
  • 4-5l nádobu (vedro s rúčkou alebo závesný kvetináč), do ktorej urobíme zo spodnej strany otvor
  • ak budete sadiť do kvetináča, budete potrebovať masivné háky
  • hnojivo pre paradajky
  • záhradkársky substrát



1. Prvým krokom je výber vhodnej nádoby a odrody paradajok. Vhodné je použiť cherry paradajky. Nemá význam sadiť takýmto spôsobom odrody s ťažkými plodmi. Taktiež je dobré použiť paradajky, ktoré sú vhodné na sadenie do kvetináča. 

2. Výber miesta je tiež dôležitý. Je potrebné vybrať slnečné miesto (8-12 hod. slnka).



3. Vyberte rastlinu z kvetináča. Zvrchu ju zaistite zarážkou alebo látkou tak, aby nevypadla po následnom otočení. Dajte pozor, aby sa rastlina nepoškodila.


4. Opatrne otočte rastlinu koreňovým systémom nahor a prevlečte ju cez vopred pripravený otvor na spodku nádoby.

5. Ak už máme rastlinku na mieste, môžete začať pridávať substrát. Pomôžete si položením nádoby na stojan (obrázok v pravo). Zaobchádzajte  s rastlinou delikátne. Ak sa poškodia lístky, je to ešte v poriadku, ale ak dôjde k poškodeniu stonky, môže to zmariť celú námahu. 

6. Je potrebné pravidelne paradajky zalievať. Obzvlášť v horúcich dňoch, kedy môže dôjsť k prehriatiu kvetináča.





1 komentár:

  1. Tento rok sme to s paradajkami rozbehol na vážno a vonku si urobil celé dva riadky. Je pravda, že to dalo veľa behania. Krokomer a náramok od https://www.mibandshop.sk/xiaomi-mi-band-5/ mi občas ukazoval, že som po záhrade nabehal za deň aj ďaleko cez päť kilometrov. Možno si hovoríte, že to nie je veľa, ale v mojom veku ďaleko cez päťdesiat rokov je to niekedy nadľudská úloha. :) Ale nechcem sa tu nejako zbytočne chváliť. Sám som si to vybral, tak sa s tým popasujem, ako sa dá. :)

    OdpovedaťOdstrániť