pondelok 18. mája 2015

Suché stanovištia nie sú prekážkou

floria-hydrogelAk si myslíte, že vlastniť záhradu na situovanú na priamom slnku je veľká nevýhoda a nič poriadne na nej nedopestujete, nezúfajte.



Samozrejme, každá rastlina potrebuje vlahu, ale niektorým stačí menej a vedia aj s málom naozaj dobre hospodáriť. Výhodou je, ak rastlinám doprajeme hydroabsorbent (FLORIA Hydrogel).


Ak máme v okolí domu, či chaty pôdu, ktorá je prevažne piesková, kamenistá a rastlinky doslova bojujú o každú kvapku vody, mali by sme sa k tejto problematike postaviť správne a nesnažiť sa na takýchto miestach pestovať vlhkomilné rastliny, kyslomilné, ale takisto aj niektoré stálozelené listnáče. Nemusíte však smútiť, ak si vyberiete tie správne, vaša záhrada sa vám odmení záplavou kvetov a zaujímavých rastlín.

V takomto type záhrad sú vítané aj iné prvky ako tie rastlinné a to najmä rôzne kamene, štrk, piesok, drevo, samorasty, prúty, vápencové útvary a mnohé iné doplnky. Jedným zo zaujímavých prvkov je suchý kamenný potok, ako imitácia toho pravého.
Medzi základné rastliny, ktoré sa hodia do takéhoto stanovišťa môžeme zaradiť suchomilné letničky, okrasné trávy, xerofytné trvalky, cibuľoviny a dreviny. Tie kombinujeme so štrkom, pod ktorý umiestňujeme geotextíliu , aby sme zabránili prerastaniu buriny.
Jednou z obľúbených skupín, ktoré môžeme použiť sú bylinky a najmä levanduľa, šalvia, tymián, pamajorán, rozmarín, palina, yzop, saturejka, divozeľ, santolina, či perovskia.

Medzi vyššie druhy trvaliek patria fakľa- Eremurus, ale aj fakľovka- Kniphofia, tie vyniknú s trávami. Ďalej je to krásnoočko – Coreopsis, kocúrnik – Nepeta, pichľavé kotúče – Eryngium, devätorník – Helianthemum, gypsomilka – Gypshophilla, Echinacea a iné.
Tie najextrémnejšie stanovištia dobre znášajú druhy s tučnými listami, ktoré vedia výborne hospodáriť s vodou. Medzi základné druhy patria rody – Sedum, či Sempervivum.
Slnko obľubujú aj dreviny a z menej náročných sú to škumpa – Cotinus, dráč – Berberis, hlohyňa – Pyracantha, sakura, prútnatec – Cytisus, tamariška – Tamarix, kéria –Keria, pajazmín – Philadelphus, orgován – Syringa, ale takisto aj krušpán – Buxus, či mahónia – Mahonia.

Z popínavých druhov sú vhodné rody ako Campsis, Akebia, Wisteria a Parthenocissus.
Čo sa týka ihličnanov, takisto ich môžeme s úspechom použiť a to najmä borievky – Juniperus, cyprušteky –Chamaecyparis, ale aj borovice, najmä zakrslé druhy. O iných druhoch možno nabudúce.

Samozrejme nemôžeme zabudnúť na jednu skupinu a tou sú cibuľoviny. Tie nám vytvoria nádherný akcent, a to najmä na jar, kedy ešte trvalkové záhony spia po zime. Z nich sú tu samozrejme klasické tulipány, narcisy, hyacinty či jesienky, ale môžeme siahnuť aj po niečom nezvyčajnom, možno menej často používanom ako sú okrasné cesnaky, bledavky, scila, chochoľky, ale aj krásne Fritilarie.
FLORIA Hydrogel
  • vo vodnom prostredí silno pučí a vytvára stabilný gél
  • zaisťuje lepší kontakt koreňov rastlín s pôdou
  • zvyšuje zadržiavanie využiteľnej vody v pôde alebo substráte
  • znižuje frekvenciu zavlažovania
  • zvyšuje prežitie nových stromov a kríkov po výsadbe
  • zabraňuje vyplavovaniu cenných živín
  • ideálny na všetky rastliny v záhrade
  • dávkovanie: 10 až 20 g/10 l substrátu
  • balenie 200 g vystačí až na 200 l substrátu
Dostupné v e-shope

1 komentár:

  1. Super tip. Cez víkend som sa rozhodla pripraviť afrikánov do kvetináčov v skleníku. Aby som ich mohla na jar vybrať v plnej sile. Na prácu na záhrade som si nedávno zaobstarala novú pracovnú obuv z internetových stránok https://www.ardonsk.sk/c/310/pracovni-obuv. Tieto topánky perfektne chránia moje nohy pri dlhom státí aj chodení po záhrade. Takže moje nohy sú stále ako v bavlnke.

    OdpovedaťOdstrániť