štvrtok 22. decembra 2016

Izbové rastliny Vás potrebujú aj v zime!


Existuje veľmi veľa druhov izbových rastlín - rastliny kvitnúce, ozdobné listom, palmy, kaktusy, sukulenty. Väčšine z nich sa veľmi dobre darí až do septembra, ale nasledujúce, neustále sa skracujúce jesenné a zimné dni s veľmi slabou intenzitou slnečného žiarenia, navyše v kombinácii s neprimerane vysokou teplotou v miestnostiach rastlinám neprospieva. Väčšine rastlín narastú nezdravo pretiahnuté výhony, rastliny sú vyčerpané a náchylnejšie k napadnutiu chorobami a škodcami.

► IZBOVÉ RASTLINY POCHÁDZAJÚCE ZO SUBTRÓPOV

Ide hlavne o kamélie, fuchsie, myrtu, oleander, olivovník, citrusy, fígovník, smokvoň, vavrín.
  • týmto vyhovujú priemerné zimné teploty od 4 do 12 °C
  • potrebujú odpovedajúce osvetlenie s primeranou zálievkou
  • všeobecne platí, že čím nižšia je teplota, tým môže byť nižšia aj intenzita osvetlenia a miera zálievky

► IZBOVÉ RASTLINY POCHÁDZAJÚCE Z TRÓPOV

Tieto rastliny pochádzajú z oblastí, kde sú celoročne vyrovnané vyššie teploty neklesajúce pod 15 °C.
  • teplomilným „tropickým" rastlinám vyhovuje izbová teplota 20 – 22 °C
  • platí tu podobné pravidlo ako pri chladnomilných rastlinách – čím je nižšia teplota, tým môže byť nižšia aj intenzita osvetlenia a opačne
  • ak ide o nároky na svetlo, záleží z akého prostredia „tropické" izbové rastliny pochádzajú. Všeobecne platí, že odrody so zeleným jednoduchým listom (difenbachia, lopatkovec, Scindapsus, Tradeskancia, zelenec, filodendrony, paprade, svokrin jazyk) sú odolnejšie a majú menšie nároky na svetlo než odrody s tvarovanými farebnými listami a než rastliny kvitnúce (ibišteky, buganvileje).
Zvláštnu skupinu tvoria sukulentné rastliny, ktoré vyžadujú za vegetácie veľmi intenzívne osvetlenie.


Zhrňme si všeobecné zásady pre pestovanie izbových rastlín v zime:

  • TEPLO - pre rastlinky pochádzajúce zo substrópov je vyhovujúca teplota mezi 4 - 12 °C a pre rastliny tropického pôvodu maximálne 20 – 22 °C. Prievan pri vetraní v mrazivých dňoch dokáže do druhého dňa rastlinu nenápadne zlikvidovať
  • SVETLO - väčšina opadavých rastlín (fígovník, mokvoň, granátovník, Klerodendrum) sa uspokoja aj s veľmi nízkou intenzitou osvetlenia. Stálezelené rastliny (oleander, citrusy, vavrín, kamélie) vyžadujú umiestnenie na svetle, pretože fotosyntéza prebiehá v listoch neustále bez ohľadu na ročné obdobie. Nedostatok svetla sa na rastlinách prejaví obvykle zožltnutím listov a ich vysychaním. S umiestnením pri okne opatrne - hrozí, hlavne pred jarou, že dôjde k popáleniu listov vďaka intenzite slnečných paprskov. Môžeme voliť aj umelé prisvetľovanie špeciálnymi žiarivkami.
  • ZÁLIEVKA - tu platí, že zalievame menej, rosíme viac! Optimálna vlhkosť vzduchu pre pestovanie bežných izbových rastlín je okolo 60%. Vo vytápanom byte dosahuje sotva 30- 40%, je teda vhodné zvlhčovať napríklad izbovými fontánkami alebo odparovacími miskami. Pri zalievaní nikdy nenechávajte vodu v podmiske dlhšie než dve hodiny. V preliatej zemine zahnívajú korene rastlín. Pravidelne kontrolujte vlhkosť substrátu a rastliny zalejte až po jeho preschnutí. Rastliny môžete tiež rosiť alebo im otierať listy navlhčenou hubou (nie plstnaté listy!)
  • PRIHNOJOVANIE - v zime nie je vhodné vôbec. Hoci rastliny zostávajú zelené, prechádzajú obdobím vegetačného kľudu a nadbytočné živiny by nespotrebovali.

7 komentárov:

  1. Ďakujem moc za celý váš blog. Ja som sa na jeho základe začala trochu viac zaujímať o prírodu a všeobecne tak nejako o celý zdravie životný štýl ... Nedávno som si aj z jedného obchodu zaobstarala nové športové oblečenie a mám v pláne začať behať a trochu zo sebou začať niečo robiť :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. My zrovna chceme zateplit náš barák, tak věřím, že se našim kytičkám bude dařit o dost lépe. Teď je v našem novém domečku zatím zima i na nás, natož na kytičky. Jinak to zateplování máme objednané z této webové: stránky, kterou nám doporučil jeden známý, který byl moc spokojen.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Pokojovky potřebují péči hlavně v zimě. Já osobně se o ně v zimě starám dvakrát tolik, tedy aspoň o ty, které to potřebují. Dokonce si do chytrého náramku nastavuji upozornění, abych nezapomněla zalít nebo třeba přenést na více či méně světla, pokud je to potřeba. Ale má to tu výhodu, že jsem již na důchodu, tak na to mám poměrně dost času. Navíc jsem už sama, takže kytičky jsou jediný můj koníček. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Izbových kvetín mám doma celkom veľa, pretože kvety mi dodávajú príjemnú atmosféru. V zime sa o ne snažím starať viac, aby sa im darilo a na jar zase pekne kvitli. Páči sa mi, keď si v zime sadnem na kreslo, pri oknách kvety a prezerám si je u kávy. Mimochodom najlepšie keď popíjam kávu bez kofeínu - mojou obľúbenou a najlepšie z https://www.fairtradecentrum.sk/fair-trade-kava-bez-kofeinu/. Už sa teším na tie zimné večery :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Potřebovala bych nějakého zahrádkáře nebo údržbáře do diskuze. Řešíme s kamarádkama v zahrádkářské kolonii věci jako je: Ako sa zbaviť plesní na stene. Chceme zjistit jak se toho zvěrstva zbavit, ale jsme příliš staré na to abychom chodili do knihovny a tam zjišťovali odborné informace.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Mňa sa konečne podarilo po roku presvedčiť sny, že môže mať v izbe aj niečo iné ako veci na gaming. Zatiaľ tam má jednu izbovku, takže uvidíme, či chudáčik prežije, ale veľmi veľké nádeje jej bohužiaľ nedávam :D. Zatiaľ mám v pláne, že jej tam budem chodiť potajomky zalievať.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ja mám plnú obývaciu izbu izboviek a sú na oknách aj na podlahe. Nedávno som si zaobstarala v obchode Koberce Trend Liptovský Mikuláš nový koberec. Moje izbové rastliny sa na ňom vynímajú a veľkou výhodou je, že im nie je zima od podlahy. Takže mi kvitnú aj v zimných mesiacoch.

    OdpovedaťOdstrániť