štvrtok 5. januára 2017

Ako pestovať orchideu, exotickú kráľovnú izbových kvetov?




Orchidey sú prekrásne exotické rastliny, ktorých domovinou sú dažďové pralesy. Ako je možné, že ich teraz môžeme pestovať aj na okennom parapete alebo v zimnej záhrade? Šľachtitelia dokázali vypestovať také odrody, ktoré prežijú aj v našich klimatických podmienkach bez nutnosti skleníkového pestovania a zložitej starostlivosti. Napriek tomu, sa však stretávame s pestovateľským sklamaním v podobe hnednutie listov alebo bez okvetenia. Ako teda dosiahnuť krásnych a zdravých rastlín?

Základom je vhodný substrát

V prírode rastie väčšina druhov na vetvách stromov a živiny prijímajú vzdušnými koreňmi. Orchidey preto nemôžeme zasadiť do akejkoľvek univerzálnej "hliny". Vyžadujú špeciálny priepustný substrát hrubšej štruktúry. Česká orchidejářská spoločnosť odporúča FLORIA Substrát pre orchidey, ktorý obsahuje píniovou kôru, kokosové vlákna a chipsy. Lacnejší variantom je potom AGRO Substrát pre orchidey, ktorý tiež spĺňa nároky orchideí, je hrubšej štruktúry vďaka vláknitej bielej rašeline a je taktiež chudobný na živiny. Koreňom svedčí nielen vzduch, ale aj svetlo, preto nezúfajte, ak orchidea vyženie korene von z kvetináča. Je dobré použiť priehľadné alebo polopriehľadné sfarbené kvetináče.

Neprehrievať a nespáliť

Najčastejšou chybou pestovateľov začiatočníka je prehnaná starostlivosť v podobe častého zalievania. Orchidey neznášajú trvalo vlhkú zeminu, potom majú nedostatok kyslíka, korene hnijú a rastlina odumiera. Stačí teda, keď si na orchidea spomeniete 2x do týždňa a medzitým necháte preschnúť, prípadne zálievku vymeňte za zložitejšie spôsob - vodný kúpeľ a následné odkvapkanie. Samozrejme, zalievajte vždy odstatou alebo lepšie dažďovou vodou. Orchidey potrebujú veľa svetla ale nie priame slnečné lúče, preto sa im najlepšie darí na parapete východného či západného okna.

V poslednom kroku - správna výživa


Aby vám orchidea krásne kvitla a mala zdravé listy, treba jej dodať potrebné živiny. Opäť sa odporúča použiť špeciálne hnojivo či už v podobe zálievky - AGRO Kvapalné hnojivo pre orchidey alebo postrekom - FLORIA Listová výživa pre orchidey. Aby boli vaše izbovej krásky ešte krajšie, skúste ich listy čas od času ošetriť FLORIA vlhčenými obrúskami s obsahom včelieho vosku, ktorý ich očistí od vápenatých škvŕn, vytvorí úžasný lesk a antistatický povlak proti usadzovaniu prachu, čiastočne vyživí a zvýši imunitu proti škodcom.



Tak nech vám krásne kvitnú a robia radosť !

2 komentáre:

  1. Kúpili sme s manželkou rodinný dom, ktorý potreboval kompletnú rekonštrukciu a išli sme do toho hlavne s cieľom predať následne sa zaujímavým ziskom. Teraz riešime práve spôsob, akým sa bude v dome kúriť. Pravdepodobne sa rozhodneme pre infračervené vykurovacie fólie od spoločnosti https://heatflowslovakia.sk/vykurovacie-folie, pretože je to ekonomicky veľmi výhodné riešenie.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ja pestujem orchidey niekoľko rokov mám ich veľa druhov. Záhradničenie ma baví, a tak si ich rozmnožujem a pestujem zo semienok sama. Preto som si kúpila na internetových stránkach https://www.rajapack.sk/sacky-plastove-nadoby/boxy_C2080 .html plastové boxy, v ktorých si malé rastlinky prenášam do skleníka a na záhradu. Celé leto mi kvitne celá záhrada aj všetky okná, a to susedia závidia.

    OdpovedaťOdstrániť