streda 11. marca 2015

Marec na zeleninovej záhrade

S prvým jarným mesiacom sa začíname tešiť na pestrofarebné kvety jarných druhov cibuľnatých a hľuznatých kvetín, ale rozhodne by sme nemali zabudnúť na iné dary prírody, ktoré oceníme najmä v kuchyni a sú pre nás neodmysliteľným zdrojom vitamínov.





Marec je ideálne obdobie pre výsev na zeleninovej záhrade.

► V prípade, že nemáte koreňovú zeleninu zasiatu už od jesene, vysievame teraz. Pôdu udržujeme vlhkú a po vyklíčení rastlinky prejednotíme.

Začiatok mesiaca je vhodný pre výsev paradajok, raného karfiolu, baklažánu pre aprílovú výsadbu, paprík a brokolice na predpestovanie sadeníc.

► V marci je ideálna doba pre výsev paradajok za okno. Do záhradníckeho substrátu alebo špeciálneho AGRO výsevného substrátu vysejeme niekoľko semien a po ich vyklíčení každú sadeničku prepíchneme do malých kvetináčov
.
Paprika sa vysieva do parenísk alebo hrantíkov a po vyklíčení ju presadíme na teplý záhon.

Brokolici sa darí takmer na každej záhrade. Od začiatku do konca marca môžete brokolicu vysievať do teplého pareniska. Zberá sa koncom mája.

V druhej polovici mesiaca sa na vonkajších záhonoch vysieva mrkva, petržlen, hrach, kôpor, špenát a raný šalát.

► Koniec mesiaca je idálny pre výsev reďkoviek, ktoré budeme môcť zberať už za mesiac. Reďkovkám sa najlepšie darí na slnečnom mieste.

► Semienka mrkvy vysievame v marci, pri mimoriadne priaznivých podmienkach aj vo februári. Skoré odrody sejeme do riadkov na vzdialenosť 20 cm, pozn na 25-30 cm, a to do hĺbky 1-2 cm, podľa vysychavostí pôdy.

Petržlen porastie v každej záhradke, ale veľmi ocení pôdu bohato zásobenú humusom. Petržlen klíči rýchlejšie, keď je už pôda trochu vyhriata a nie premokrená.

Hrach nie je na pôdu príliš náročný. Pôda by ale mala byť dobre spracovaná a bohatá na humus.

Kôpor rastie na takmer všetkých pôdach. Nepotrebuje priamy slnečný svit, stačí ho pestovať v polotieni.

► Ani špenát nekladie zvláštne nároky na pôdu. Stačí dostatok humusu a živín. Pri pestovaní špenátu by sme si mali dať pozor na trvalé premokrenie.



V našom e-shope Vám ponúkame široký sortiment semien. Stačí kliknuť na obrázok a dostanete sa do e-shopu.




1 komentár:

  1. S manželem jsme si také museli pořídit na zahradu křovinořez, jelikož máme velké nerovnosti na pozemku a sekačkou se na tato místa nedostaneme. Takže já sekám trávník benzínovou sekačkou s pojezdem a manžel chodí s křovinořezem a dosekává místa, kam se já nedostanu. Naštěstí je manžel šikovný a umí vše spravit. Stačí mu k tomu jen náhradní díly na zahradní techniku a trochu trpělivosti.

    OdpovedaťOdstrániť