pondelok 18. januára 2016

Paradajky na kečup

1254088













Ktoré odrody sú najvhodnejšie pre kečup? Ponúkame 4 odrody ktoré sa pre tento účel výborne hodia.

ŠEJK - Plastická skorá odroda polorozkladitého vzrastu, pestovateľsky nenáročná obdobne ako Semarol. Plody sú ovalné, hranaté s geneticky fixovaným vysokým obsahom červeného farbiva v dužine. Preto aj farba pretlakov a kečupov z nich vyrobených je intenzívne červená.

PAVLÍNA - Stredne skorá odroda mohutnejšieho vzrastu pre ľahšie pôdy kukuričné aj repnej oblasti. Plody sú guľovité, veľmi pevné, sladké. Po zbere plodov prebierkou hneď po začervenaniu je možné skladovať 2 až 3 týždne. Plody sú určené pre priamy konzum, konzervárenské spracovanie, je vhodná aj pre mechanizovaný zber.

ORBIT - Odroda stredne neskorého typu s pevnými, oválnymi plodmi a polovzpriameným kríkom. Vyniká stálymi, vysokými výnosmi aj v menej priaznivých pestovateľských podmienkach a značnou odolnosťou k listovým chorobám. Je vynikajúcou surovinou pre výrobu pretlakov, kečupov a pre konzerváciu celých plodov.

DENÁR - Výrazne výnosná neskoršia odroda. Vytvára hranaté až hruškovité plody väčšej veľkosti so špičkou a vysokou výťaženosťou šťavy. Je vhodná pre ručné aj mechanizovaný zber najmä do ľahších pôd s nedostatkom vody, kam ju predurčuje mohutnejší vzrast kríku. Plody pred zberom neopadávajú. Zdravotný stav porastu je dobrý.



ODRODA
RANNOSŤVZRAST
PLOD

VHODNÉ

POZNAMKY
TVARPEVNOSŤHMOTNOSŤ (G)TRHKEČUPLUPANIE
SEMAPRIM F1poloskorápolorozložitýOKveľmi pevné75 - 95+++++plastický, veľmi výnostný hybrid
ŠEJKveľmi skorápolorozložitýOveľmi pevné70 - 80+++++intenzívna farba dužiny
PAVLÍNApoloskorározložitýPKpevné110 - 130+++-veľké mäsité plody
ORBITstredne neskorákompaktnýOveľmi pevné60 - 70+++++odolné k suchu a vysokým teplotám
DENÁRneskorározložitýOHPevné70 - 90++++kečupové paradajky

Tvar plodu: PK - plošne guľatý, K - guľatý, OH - ovalne guľatý, O - ovalný
++ veľmi vhodné, + vhodné, - nevhodné

Smržicky recept na kečup
Porebujeme:
  • 4 kg paradajok
  • 8 veľkých cibúľ
  • 0,2-0,3 L octu
  • 30 dkg kyštáľového cukru
  • 3 ližice sladkej papriky
  • 1 ližica pálivej papriky (pokiaľ chceme ostrý kečup)
  • 3 feferóny (pokiaľ chceme ostrý kečup)
  • 1 ližica mletej škorice
  • 10 ks nopvého korenia
Paradajky umyjeme a nakrájame. Cibuľu olupeme a nasekáme na kúsky.  Všetky ingrediencie vložíme do hrnca a varíme 1 - 3 hodiny (dĺžka varenia závisí na hustote zmesy). Necháme vychladnúť, rozmixujeme, precedíme. Znova uvedieme do varu a teplým kečupem plníme flašky.

1 komentár:

  1. Manželka sa aj vďaka vašim článkov na tomto náučnom blogu rozhodla, že by chcela na našej záhrade tiež začať pestovať paradajky, akurát na mňa zostala tá najhoršia práce - musím totiž pokosiť časť kríky, vďaka čomu vznikne priestor pre sadenice paradajok. Síce mám teda rozbitý krovinorez, ale už som si z internetového obchodu https://www.kardanka.sk/zahradna-technika/ objednal náhradné diely, takže to snáď rýchlo opravím a môžeme sa na to vrhnúť.

    OdpovedaťOdstrániť