ŠEJK - Plastická skorá odroda polorozkladitého vzrastu, pestovateľsky nenáročná obdobne ako Semarol. Plody sú ovalné, hranaté s geneticky fixovaným vysokým obsahom červeného farbiva v dužine. Preto aj farba pretlakov a kečupov z nich vyrobených je intenzívne červená.
PAVLÍNA - Stredne skorá odroda mohutnejšieho vzrastu pre ľahšie pôdy kukuričné aj repnej oblasti. Plody sú guľovité, veľmi pevné, sladké. Po zbere plodov prebierkou hneď po začervenaniu je možné skladovať 2 až 3 týždne. Plody sú určené pre priamy konzum, konzervárenské spracovanie, je vhodná aj pre mechanizovaný zber.
ORBIT - Odroda stredne neskorého typu s pevnými, oválnymi plodmi a polovzpriameným kríkom. Vyniká stálymi, vysokými výnosmi aj v menej priaznivých pestovateľských podmienkach a značnou odolnosťou k listovým chorobám. Je vynikajúcou surovinou pre výrobu pretlakov, kečupov a pre konzerváciu celých plodov.
DENÁR - Výrazne výnosná neskoršia odroda. Vytvára hranaté až hruškovité plody väčšej veľkosti so špičkou a vysokou výťaženosťou šťavy. Je vhodná pre ručné aj mechanizovaný zber najmä do ľahších pôd s nedostatkom vody, kam ju predurčuje mohutnejší vzrast kríku. Plody pred zberom neopadávajú. Zdravotný stav porastu je dobrý.
ODRODA | RANNOSŤ | VZRAST | PLOD | VHODNÉ | POZNAMKY | ||||
TVAR | PEVNOSŤ | HMOTNOSŤ (G) | TRH | KEČUP | LUPANIE | ||||
SEMAPRIM F1 | poloskorá | polorozložitý | OK | veľmi pevné | 75 - 95 | ++ | ++ | + | plastický, veľmi výnostný hybrid |
ŠEJK | veľmi skorá | polorozložitý | O | veľmi pevné | 70 - 80 | + | ++ | ++ | intenzívna farba dužiny |
PAVLÍNA | poloskorá | rozložitý | PK | pevné | 110 - 130 | + | ++ | - | veľké mäsité plody |
ORBIT | stredne neskorá | kompaktný | O | veľmi pevné | 60 - 70 | + | ++ | ++ | odolné k suchu a vysokým teplotám |
DENÁR | neskorá | rozložitý | OH | Pevné | 70 - 90 | + | ++ | + | kečupové paradajky |
Tvar plodu: PK - plošne guľatý, K - guľatý, OH - ovalne guľatý, O - ovalný
++ veľmi vhodné, + vhodné, - nevhodné
Smržicky recept na kečup
Porebujeme:
- 4 kg paradajok
- 8 veľkých cibúľ
- 0,2-0,3 L octu
- 30 dkg kyštáľového cukru
- 3 ližice sladkej papriky
- 1 ližica pálivej papriky (pokiaľ chceme ostrý kečup)
- 3 feferóny (pokiaľ chceme ostrý kečup)
- 1 ližica mletej škorice
- 10 ks nopvého korenia
Paradajky umyjeme a nakrájame. Cibuľu olupeme a nasekáme na kúsky. Všetky ingrediencie vložíme do hrnca a varíme 1 - 3 hodiny (dĺžka varenia závisí na hustote zmesy). Necháme vychladnúť, rozmixujeme, precedíme. Znova uvedieme do varu a teplým kečupem plníme flašky.
Manželka sa aj vďaka vašim článkov na tomto náučnom blogu rozhodla, že by chcela na našej záhrade tiež začať pestovať paradajky, akurát na mňa zostala tá najhoršia práce - musím totiž pokosiť časť kríky, vďaka čomu vznikne priestor pre sadenice paradajok. Síce mám teda rozbitý krovinorez, ale už som si z internetového obchodu https://www.kardanka.sk/zahradna-technika/ objednal náhradné diely, takže to snáď rýchlo opravím a môžeme sa na to vrhnúť.
OdpovedaťOdstrániť